צוואות וירושות
צוואות וירושות- תפקידו של עורך הדין בתחום זה לבצע תכנון מיטיב של העיזבון העתידי תוך הבטחת רצונותיו של האדם לגבי עזבונו על מנת לנסות ולצמצם מחלוקות רבות שעלולות להיווצר בין היורשים עם פטירתו של המוריש.
על עורך הדין בתחום הצוואות והירושות לסייע ללקוחותיו בעריכת צוואה, בה יפורט, בין היתר, תיאור חלוקת נכסי המוריש בין היורשים והמוטבים, מתן הנחיות ליצירת נאמנויות, הקמת ייפויי כוח, יישום אסטרטגיות בכדי למזער את חבויות המס תוך הבטחת העברת זכויות בנכסי המוריש במינימום הוצאות ובירוקרטיות משפטיות. בנוסף לתכנון חלוקת נכסי העזבון בצוואה, עורך הדין יכול לסייע גם בטיפול בסוגיות כגון אפוטרופסות לילדים קטינים (מי יטפל בהם לאחר פטירתם) וכיו"ב.
כאשר מתעוררת מחלוקת אגב צוואה או ירושה, תפקידו של עורך הדין לסייע ליחידים ולמשפחות לנווט בתהליכים המשפטיים המורכבים סביב חלוקת הנכסים לאחר מותו של האדם על מנת לצמצם ככל האפשר את המחלוקות בין היורשים בייחוד שמדובר בתחום רגיש ואמוציונלי.
עיקר שירותי המשרד בתחום הצוואות והירושות:
עריכת צוואות
צוואה הינה מסמך משפטי באמצעותו יכול האדם לעלות על כתביו את רצונותיו בקשר עם עזבונו לאחר מותו, זהות יורשיו, אופן חלוקת נכסיו, מינוי מנהל עזבון, פעולות בהם יהיה מעוניין שינקטו לאחר מותו וכיו"ב.
חוק הירושה קובע את הדרכים לעריכת צוואה, כל ולא נפל פגם בעריכת הצוואה הוא יהא תקף לאחר מות המוריש, זאת לאחר הגשת בקשה לצו קיום צוואה בפני הרשם לענייני ירושה.
צוואה הדדית
צוואה הדדית מאפשרת קיבוע רצונותיהם של בני הזוג (יחד) באופן בו לא יוכל מי מהם לשנות או לבטל את הצוואה ללא ידיעתו של האחר (בן או בת הזוג לפי העניין), ככל ושינה, צוואת השני תבוטל. הצוואה ההדדית מקבעת את רצונותיהם המשותפים של בני הזוג כפי שבאו לידי ביטוי בצוואה ההדדית ומונעת, לדוגמה, מצב בו לאחר פטירת מי מהם, השני משנה את קביעות הצוואה ההדדית (בניגוד לרצון בן או בת הזוג המנוח/ה). אם בן הזוג רוצה לשנות את הצוואה ההדדית לאחר פטירת בן זוגו, עליו לוותר על כל הרכוש אותה ירש לפי הצוואה ההדדית. בכך, צוואתו של בן הזוג המנוח מתבטלת, ורכושו עובר ליורשיו על פי דין. כמו כן, בני זוג יכולים לקבוע שרק לאחר מות האחרון מביניהם, יעבור רכושם לילדים. במקרים אלו הצוואה ההדדית יכולה למנוע מצב בו בן הזוג שנותר בחיים, יאלץ להתפנות מדירתו נוכח דרישת היורשים האחרים למכור את הדירה (למשל) ולקבל את חלקם. עוד יכולים בני הזוג לקבוע בצוואה ההדדית, כי בן הזוג הנותר בחיים יהיה רשאי לעשות במה שירש כרצונו, או לקבוע הוראות המגבילות את בן הזוג שנותר בחיים מלעשות פעולות מסוימות בעיזבון.
ירושה
ככל והאדם לא ערך צוואה, עזבונו יחולק ליורשיו בהתאם לדין הקבוע בחוק הירושה. על מנת לחלק את עזבונו, על היורשים להגיש בקשה לצו ירושה בפני הרשם לענייני ירושה.
הגשת בקשות לצו קיום צוואה/צו ירושה
עם פטירת המוריש יש להגיש בקשה לצו קים צוואה או צו ירושה בפני הרשם לענייני ירושה, זאת על מנת לקבל תוקף של פסק דין חלוט לצוואה או לירושת המנוח.
הסכם חלוקת עזבון (הסכם בין יורשים)
לאחר פטירת המוריש והגם שההורים ערכו צוואה או שלא ערכו צוואה כלל, משיקולים מסוימים לרבות שיקול מס, מומלץ לערוך הסכם חלוקת עזבון בין היורשים, בו הם מאזנים ביניהם את העזבון ובכך יוצרים מנגנון שתואם את צרכיהם אגב חיסכון ניכר במיסים לרבות מיסוי מקרקעין, נוכח העברה ורישום הזכויות במקרקעין על שם מי מהיורשים (על מנת למנוע מצב בו העברה תחשב לעסקה במקרקעין המחייבת במס).